24.8.2012

SAVEA JA SOTKUASavi on mahdollisuus!

Savi on materiaali josta voi rakentaa astioita, esineitä ja vaikka kaakeleita kosteiden tilojen seinään.
Aloitin ulkomailla asuessamme savitöiden tekemisen. Opin dreijaamaan, eli käyttämään savipyörää.
Pala savea josta yhtäkkiä muuttui veden ja sienellä avulla kulho.
Suomeen muuton jälkeen en ole dreijannut, mutta rakentanut käsinrakennus tekniikalla.
Käsinrakentamalla voi savitöitä tehdä vaikka kotona. Helsingin seudulla oleva Septaria savikeskus mahdollistaa sen, että omia kotona tehtyjä töitä voi poltattaa maksua vastaan.
Tämä savikulho on rakennettu käsinrakennus tekniikalla. Savesta on kaulittu lettu josta on piparimuotilla otettu pyöreitä renkuloita. Savikulho on syntynyt taikinakulhon pohjalle, joka on vuorattu kankaalla tai sanomalehdellä. Pala palalta muuttui savikin....kulhoksi joka sai pintaansa valkean lasitteen.
Kakkulautanen tehty levytekniikalla ja pintaan on kaulittu pitsiliinan kuvio.


Lehtivati


Lehtivati projektissa kuiva savityö ensin poltettiin raakapoltossa jonka jälkeen lasitettiin. Lasituksen päälle lehtisyihin lisättiin kirkasta lasisilppua. Lasisilppuna voi käyttää melkein mitä tahansa lasia joka on murennettu pieneksi palasiksi.
Tämä maljakko on rakennettu ns. makkaratekniikalla. Savesta pyöritetään pitkää makkaraa joka kerros kerrokselta lisätään päällekäin.  Jokainen kerros yhdistetään edelliseen tiiviisti. Jotta pintaa voi muokata, savityön tulee kuivahtaa hetken. Ei kuitenkaan seuraavaan päivään ilman muovipussia suojana.


Valkoista savea ja mustaa pellavaa. 


Savitöissä ulkomailla taisin olla jo ihmetyksen aihe, kun ei lasitteeksi kelvannut mikään muu kuin valkoinen tai musta. Nyt haaveilen jo värikkäämmästäkin, mutta vain pieninä annoksina. Valkoinen on aina valkoinen!VALKOISTA LASITETTA! Amerikan aikaisia mukikokeiluja. Kuvio mukin pintaan on raavittu teräsharjalla ja syvennykset lasitettu ensin ruskealla lasitteella, josta suurin osa on pyyhitty pois. Pyyhkimisen jälkeen mukit  uppokastettu valkoiseen lasitteeseen.